Over ons

Kwaliteit, vertrouwen en feeling voor het vak

Qurien van Erp is een paardenman in hart en nieren. Zijn kennersoog ziet waar de kwaliteiten van een paard liggen en voelt intuïtief of hij te maken heeft met een talent. “Geluk komt niet vanzelf. Je moet er je best voor doen. In ons vak is feeling voor de dieren erg belangrijk.

100 jaar hengstenhouderij van Erp

De hengstenhouderij van Qurien is al 100 jaar een begrip in de branche. Grootvader van Erp hield vroeger paarden naast agrarisch. Na de oorlog, in 1950, nam zijn vader de hengstenhouderij over en had daarnaast melkvee. Begin 1960 besloot hij zich alleen nog te richten op de hengstenhouderij. “Mijn broers en ik zijn alle drie verder gegaan in de paarden. Daar liggen nu eenmaal onze wortels. Zelf heb ik altijd samengewerkt met mijn vader op het bedrijf.”

Hengstenhouderij Q van Erp biedt huisvesting aan een kleine honderd paarden, bestaande uit eigen fok, opfok, pensionpaarden, trainingspaarden, sportpaarden, fokmerries en uiteraard de dekhengsten. “Daarnaast maken wij paarden keuringsklaar voor zowel de jaarlijkse hengstenkeuring of de premiekeuring voor merries. Ook maken we paarden zadelmak waarna we de merries voor de klant nog voor kunnen stellen in de IBOP proef en daarna kunnen doorgroeien in een sportcarrière.”

In 1995 was de overstap van natuurlijke dekking naar kunstmatige inseminatie (KI). “Dat was voor mijn vader het moment om te stoppen met het bedrijf. Samen met mijn vrouw, Dennis, nam ik de hengstenhouderij over en startte daarnaast een K.I.-station.”

Paarden Kracht

Er stroomt P.K. door de aderen van de familie van Erp. Ook Dennis’ haar hart klopt sneller voor deze edele dieren. Zij heeft altijd dressuur gereden en gesprongen. “Onze kinderen zijn allebei talentvol in de springsport.” Zo won de 15-jarige Fleur van Erp de eerste prijs bij het Nationaal springen – klasse M, tijdens The Dutch Masters, Indoor Brabant 2018 in de Brabanthallen in Den Bosch. “Daar zijn we hartstikke trots op. En ook onze oudste dochter Britt (17) was in 2017 Nederlands indoor kampioen springen klasse L. Allebei de meisjes trainen vier paarden en rijden wedstrijden met de ‘eigen’ paarden, gefokt op ons bedrijf, dat maakt het extra mooi. Onze jongste dochter (11) is actief in de pony springsport.”

“We zijn als gezin extra gemotiveerd om het bedrijf op een nog hoger niveau te krijgen. Wie weet neemt de volgende generatie dan het stokje nog eens over. Tijd zal het leren…”

Trots op ‘selfmade’ family

Qurien is trots op zijn gezin en op zijn bedrijf. “Door hard werken, ervaring en inzichten hebben we samen een mooi bedrijf opgebouwd. De paardensector wordt weliswaar steeds commerciëler, er zijn nu een paar grote hengstenhouderijen. Daarmee wil ik onze hengstenhouderij niet vergelijken. Wij opereren veel meer op kleine schaal; gaan voor kwaliteit, vertrouwen op onze intuïtie en hebben feeling voor het vak. Daarom kiezen onze klanten voor Qurien van Erp hengstenhouderij en K.I. Station.